Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkycukrovíAmerika12. února 2008

Cukroví marshmallows

Marshmallows je cukroví, jenž pochází až ze starého Egypta. Dělalo z medového základu zahuštěného šťávou z kořene rostliny zvané proskurník lékařský (anglicky marsh mallow).

sharehttps://www.hostovka.cz/marshmallows?usp=sharing Sdílet na facebooku

Dnes je marshmallow směs cukru, kukuřičného sirupu, želatiny, arabské gumy a chuťových přísad.

Když jsem se s marshmallow poprvé setkal v Americe, tak mi připomínalo žužu, které jsem znal z mládí. Proto mi to nedalo a prostudoval jsem si několik receptů, abych přišel na to, jak se vyrábí. Jak ale asi víte, tak moc nejsem na nějaké dlouhé vaření. Proto jsem marshmallows nikdy nedělal a kupoval jsem si ho hotové.

V Americe existuje marshmallow v různých velikostech a v různých barvách. Děti ho jedí tak jak je. Přidává se ale (obrazně řečeno) téměř do všeho – od salátů přes zmrzlinu, až po želatinu nebo pudinky, případně do kakaa nebo do horké čokolády.

Velice oblíbené je marshmallow opékané nebo rožněné nad otevřeným ohněm. Musí se to ale trochu umět. Pokud to trochu přeženete, tak vám to marshmallow chytne plamenem a je po legraci.

Pokud byste si chtěli marshmallows někdy udělat sami, tak vám přikládám jeden z nejlepších receptů Tomáše Kellera.

  1. Skleněnou ohnivzdornou formu o velikosti asi 23 × 33 cm vymažeme olejem a vysypeme práškovým cukrem.
  2. 21 g práškové želatiny rozpustíme v 1/2 šálku vody a necháme ji „kvést“ asi 10 minut.
  3. V malém kastrůlku smícháme 2 šálky cukru, 2/3 šálku kukuřičného sirupu, a 1/4 šálku vody.
  4. Směs přivedeme do varu a vaříme, než dosáhne teploty 121 °C.
  5. Do mixéru při malých obrátkách přiléváme horkou směs.
  6. Nakonec přišleháme 1/4 lžičky soli, zvýšíme obrátky a šleháme do husté pěny. To by mělo trvat asi tak 18 minut.
  7. V tu chvíli můžeme přišlehat trochu tekuté vanilky.
  8. Směs nalijeme do připravené skleněné formy.
  9. Směs pokryjeme pomaštěným filmem, uhladíme, odstraníme film a necháme v chladné místnosti odpočinout do druhého dne.
  10. Posléze marshmallow vytáhneme na pocukrovaný vál a vyválíme na požadovanou výšku.
  11. Pro rožnění či grilování marshmallow nakrájíme kráječem na pizzu na kostky 3 × 3 cm. Můžeme ale krájet i malé kostičky, které pak přidáváme například do kakaa či do horké čokolády.
  12. Kostičky obalíme práškovým cukrem, aby se nelepily.

Pokud se vám marshmallow povedlo, tak ho můžete dělat na kšeft. Pokud ne, tak to vyhoďte a pokuste se o to znovu.