Salzburger Nockerl
Těžko říci, kde tento atraktivní moučník vznikl. V Americe, kde mu říkají "Floating Islands", neboli plovoucí ostrůvky, asi nevznikl, protože v Solnohradu, kde se mu říká "Salzburger Nockerln" znali tyto noky údajně už před objevením Ameriky, a tak nakonec zbývá se rozhodnout, jestli jeho původ připíšeme Italům a nebo Rakušanům.
Ono ale nakonec není ani tak podstatné kde tento moučník vznikl, jako to že je velice jednoduchý atraktivní a proto jsem ho zařadil jak mezi italské tak i rakouské jednoduché moučníky. Jedinou nevýhodou je, že se nemůže dělat dopředu.
Já jsem v Saltzburgu neboli v Solnohradu byl, ale ne k vůli těm nokům, i když jsem o nich věděl. Ty noky dělají po celém Saltzburgu údajně všude stejně, ale někdo mi řekl že nejlépe je dělají v hotelu Goldene Hirsh a tak jsem si tam na ně zašel a odtud je přiložený recept.
- 20g cukru
- 10g mouky
- 3 vaječné bílky
- 2 žloutky
- ½ lžičky vanilkového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce medu
- 10g másla
- cukr na posypání
- 1 ohnivzdorná, nejlépe oválná miska
Smícháme máslo a med a směsí pokryjeme spodek ohnivzdorné misky.
Z bílků při občasném přidávání cukru ušleháme tuhý sníh. Dřevěnou vařečkou do bílků opatrně vmícháme žloutky, posléze mouku a vanilkový cukr. Směs rozdělíme na tři díly (viz. obrázek) které dáme do misky a při teplotě 200°C 3-5 minut.
Před podáváním posypeme práškovým cukrem.
Já jsem ty noky od té doby dělal několikrát a i když nerad, tak se musím přiznat, že tak jako jsou ty na tom obrázku se mi nikdy nepovedly.
- Autor: Michael Klíma
- Datum vytvoření: 12. června 2008
- Zobrazit článek na původním webu Hostovky
- Navrhnout úpravy článku