Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístky12. června 2008

Salzburger Nockerl

Těžko říci, kde tento atraktivní moučník vznikl. V Americe, kde mu říkají "Floating Islands", neboli plovoucí ostrůvky, asi nevznikl, protože v Solnohradu, kde se mu říká "Salzburger Nockerln" znali tyto noky údajně už před objevením Ameriky, a tak nakonec zbývá se rozhodnout, jestli jeho původ připíšeme Italům a nebo Rakušanům.

sharehttps://www.hostovka.cz/salzburger_nockerl?usp=sharing Sdílet na facebooku

Ono ale nakonec není ani tak podstatné kde tento moučník vznikl, jako to že je velice jednoduchý atraktivní a proto jsem ho zařadil jak mezi italské tak i rakouské jednoduché moučníky. Jedinou nevýhodou je, že se nemůže dělat dopředu.

Já jsem v Saltzburgu neboli v Solnohradu byl, ale ne k vůli těm nokům, i když jsem o nich věděl. Ty noky dělají po celém Saltzburgu údajně všude stejně, ale někdo mi řekl že nejlépe je dělají v hotelu Goldene Hirsh a tak jsem si tam na ně zašel a odtud je přiložený recept.

  • 20g cukru
  • 10g mouky
  • 3 vaječné bílky
  • 2 žloutky
  • ½ lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 10g másla
  • cukr na posypání
  • 1 ohnivzdorná, nejlépe oválná miska

Smícháme máslo a med a směsí pokryjeme spodek ohnivzdorné misky.

Z bílků při občasném přidávání cukru ušleháme tuhý sníh. Dřevěnou vařečkou do bílků opatrně vmícháme žloutky, posléze mouku a vanilkový cukr. Směs rozdělíme na tři díly (viz. obrázek) které dáme do misky a při teplotě 200°C 3-5 minut.

Před podáváním posypeme práškovým cukrem.

Já jsem ty noky od té doby dělal několikrát a i když nerad, tak se musím přiznat, že tak jako jsou ty na tom obrázku se mi nikdy nepovedly.