Michael Klíma na témaipřípadová studie17. srpna 2007

Zlepšení úrovně pohostinství

Na stránkách http://labuznik.com jsem si v sekci MIMO MÍSU přečetl velice zajímavý příspěvek PONĚKUD ZAJÍMAVÝ DOTAZ öd glema, což nejspíše není jméno, protože je to psáno malým písmenem, který je ale svým způsobem velice zajímavý a proto vám ho tady přidávám v plném znění včetně několika reakcí které nejsou v nějakém logickém sledu, ale které přesto jsou také velice zajímavé protože jak to vypadá tak teď se konečně to české pohostisntví zlepší.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/uroven_pohostinstvi?usp=sharing

Poněkud neobvyklý dotaz

Od nového školního roku budu učit ve věznici.

Ano, čtete správně. V jedné z našich těžších věznic se od září 2007 otevírá učňovská škola. První z nabízených oborů je Pracovník ve společném stravování. Je to dvouletý učební obor, kde se žáci budou učit všechno o pracech v gastroprovozech.

Já budu učit věci z provozu - tedy základy technologie přípravy pokrmů, techniky obsluhy, hotelového provozu, výroby a odbytu apod.

Neprskejte, co mají muklové za výhody - kdyby to alespoň několika pomohlo lépe se v životě uchytit a nás to uchránilo, má to smysl!

Protože začínáme a peněz je jen velmi málo, sháním vše, co nám může pomoci. Z pochopitelných důvodů se na exkurze do provozů nedostaneme, na net se s nimi nepřipojím.

Chci se tedy zeptat: Nemáte doma nějaké zbytečné časopisy o gastronomii, hotelech, kuchařek, kterých byste se chtěli zbavit?

Do Prahy bych se pro to dostala, vím, že poštovné je drahé. Chtěli bychom si postupně vybudovat nějakou gastroknihovnu a časem budeme i nakupovat, ale teď opravdu bojujeme o každou korunu! Učebnice apod. pro sebe samozřejmě máme (ne pro žáky, oni si budou jen psát).

Prostě přemýšlím, jak to udělat, jak jim co nejvíc ukázat.

Budu si moci tisknout z netu mimo věznici a obrázky nosit.

Nenapadá vás něco?

Nemohl by nám někdo něco věnovat?

Zaslal: Eja

Glamo,

hodila by se Ti starší čísla Apetitu, Gurmána a La Cucina Italiana? Začíná se mi to doma hromadit a budu to muset probrat. A možná bych oželela i nějaké starší kuchařky, takovou tu klasiku - Vrabec apod.

Zaslal: Tasma

Ejo,

tytyty, Vrabec se nevyhazuje

Tasmo,

já ho nevyhodím, já ho věnuji pro dobrou věc. Pokud si to nerozmyslím a nezůstanu u časopisů.

Zaslal: karminek

jdu tam už teď se cítím jak trestanec.

Glamo

...... mimochodom ak nebudete priamo v provoze tak jednoducho natacat na kazety alebo cd...taketo programy sa po svete robia a maju vyborne vysledky.

Milá Ejo!

Určitě!

To by mi rozhodně pomohlo!

Tedy hlavně žákům. Oni jinak kvalitní "zážitkovou" kuchyni neuvidí.

Je to i výrazně motivační. To by bylo skvělé.

Rozmysli si, čeho by ses mohla zbavit a já ti s tím pak moc ráda pomohu!

Moje reakce (M. Klima)

Na ten dotaz reaguji jednak proto, že je skutečně neobvyklý, ale také proto, že to oživilo některé mé vzpomínky.

Jeden respondent například píše, že takové programy se po světě dělají a údajně mají výborné výsledky.

No, mně by zajímalo kde konkrétně. Já totiž jsem se něčeho podobného zúčastnil tady v Americe někdy v roce 1990, když jsem učil na Triton College v Rivergrove, Illinois.

Bylo to v zásadě něco podobného, ale v tomto případě to měla být pomoc propuštěným potrestaným neboli bývalým muklům, zapojit se do normálního života.

Ten program se jmenoval CITA. Věřte nebo nevěřte ti potrestaní pokud se do toho programu zapojili, pokud neměli neomluvenou absenci to měli dokonce placené jako zaměstnání, neboli brali mzdu. What a country!

Na té naší College (asi 30 tisíc studentů) byla celá řada oborů které se zde v různých odděleních vyučovaly, ale přesto, že to bylo velmi dobře placené jako mimořádný úvazek, jako "vedlejšák", tak ani v jednom tom oddělení se nenašli kantoři kteří by ty mukly chtěli učit, protože se jich báli. Něktří z nich měli odsezeno i 20 let.

No já jednak, mám pro strach uděláno a navíc přesto, že jsem byl již ředitelem toho oddělení pohostinství, jsem to vzal protože jsem "money hungry", nebo-li, že jsem na peníze jako čert.

Tím pádem se ti muklové dostali do pohostinství.Nějaká dvouletá učňovská škola, která by slibovala že se z absolventů stanou pracovníci ve společném stravování a ve které by se žáci naučili všechno v gastroprovozech, tak jako to bude glamo dělat v Česku to nebyla, protože tak se věci v Americe neučí.

Tady se lidé učí jen věci které eventuálně mohou prakticky uplatnit. Tudíž to byly jen kurzy vaření, ale ne nějaká francouzská, italská, nebo studená kuchyně (Brabec), nebo něco podle Gourmet magazínu, což se tedy naučí ti muklové v Česku. Žádné zážitkové kuchyně, které tak letí v Česku, ale obyčejné základy vaření.

Na rozdíl od toho českého programu jsme ale měli učebny a kuchyně pro praktickou výuku a o učebnice a časopisy nebyla sice nouze, ale pro tuto zvláštní skupinu "studentů" jsem musel vypracovat specifická skripta, protože nějací geniové to v zásadě nebyli.

Učil jsem to dva semestry. Jak to probíhalo vám tady popisovat nebudu jedno vám ale mohu říci, že se to vytratilo "do ztracena". Tudíž to bylo jenom "waste of the taxpayers money", neboli ztráta peněz poplatců daní kteří na to museli přispívat.

Jinak ale bych u této příležitosti opět projevil svůj názor na potrestané, chcete-li na mukly.

Jednak jak jsem se již zmínil tak jsem v životě byl už všechno možné od dojiče krav po horníka a tudíž i mukl a proto si myslím že by se všichni ti muklov0 neměli házet do jednoho pytle.

V česku se totiž také dělá věda z čistého výpisu trestního rejstříku, ale abych řekl pravdu tak někdy ty tresty uvedené v tom rejtříku nejsou za ten trestní čin, ale za to, že se ten člověk nechal nachytat a těch nachytaných v poměru k těm nenachytaným je minimum.

Tudíž mnohdy si musíte dávat větší pozor na ty s čistým rejstříkem protože mezi nimi jsou ti chytřejší kteří se prostě ještě nenechali nachytat a tím pádem o mnoho nebezpečnější.

Prostě i zde plati jedno prikazani meho naboženství- NIKOMU NEVĚŘ, ANI SOBĚ"

Na každý pád je třeba o vašich zaměstnancích vědět co nejvíce k čemuž vám jako obyčejně musím do těchto stránek přidat zábavnou historku.

Příbuzné články

No Problem
16. června 2009
ipřípadová studie
No Problem
V konceptu STEAKGRILL® nemáme problémy ale úkoly. Žádný úkol není nesplnitelný musíme však vědět jak na něj, neboli že musíme mít potřebný know how, potřebnou sebedůvěru a potřebný drive. Nemohu o sobě říci, že bych neměl sebedůvěru, ale přesto jsem kdysi viděl problémy tam kde žádné vlastně nebyly.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/no_problem?usp=sharing
No Problem, /no_problem
Krátký a dlouhý týden 2
9. září 2007
ipřípadová studie
Krátký a dlouhý týden 2
Již jsem si myslel, že se na ten můj přípěvek nikdo neozve a pokud ano, tak jenom někdo kdo by mi řekl, že nemám pravdu.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kratky_a_dlouhy_tyden_2?usp=sharing
Krátký a dlouhý týden 2, /kratky_a_dlouhy_tyden_2
Zlepšení úrovně pohostinství
17. srpna 2007
ipřípadová studie
Zlepšení úrovně pohostinství
Na stránkách http://labuznik.com jsem si v sekci MIMO MÍSU přečetl velice zajímavý příspěvek PONĚKUD ZAJÍMAVÝ DOTAZ öd glema, což nejspíše není jméno, protože je to psáno malým písmenem, který je ale svým způsobem velice zajímavý a proto vám ho tady přidávám v plném znění včetně několika reakcí které nejsou v nějakém logickém sledu, ale které přesto jsou také velice zajímavé protože jak to vypadá tak teď se konečně to české pohostisntví zlepší.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/uroven_pohostinstvi?usp=sharing
Zlepšení úrovně pohostinství, /uroven_pohostinstvi
Neznalost a ignorance
5. října 2006
ipřípadová studie
Neznalost a ignorance
Vložil jsem tento příspěvek do oddělení případové studie, ale je to spíše konstatování smutné skutečnosti. S neznalostí a ignorantstvím se setkáte po celém světě a Česká a Slovenská republika nejsou výjimkou.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/neznalost_a_ignorance?usp=sharing
Neznalost a ignorance, /neznalost_a_ignorance
Základní povinnosti obsluhy
22. srpna 2006
ipřípadová studie
Základní povinnosti obsluhy
Pracuji v současné době na podnikovém manuálu pro jednu restauraci v Česku. V daném okamžiku pracuji na základních povinnostech obsluhy a napadlo mně že stať kterou jsem právě dokončil by mohla zajímat i studenty Hostovky protože by se z ní také poučili a proto vám tuto část přikládám.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/povinnosti_obsluhy?usp=sharing
Základní povinnosti obsluhy, /povinnosti_obsluhy
Krátký a dlouhý týden
18. června 2006
ipřípadová studie
Krátký a dlouhý týden
Hostovka jak název napovídá je v zásadě určena hostům nebo těm kteří se sofistikovanými hosty chtějí stát. Při této snaze se ale nevyhneme nutnosti porozumět tomu jak některé věci v tom našem pohostinství fungují.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kratky_a_dlouhy_tyden?usp=sharing
Krátký a dlouhý týden, /kratky_a_dlouhy_tyden
Dědečkova hospoda
1. února 2006
ipřípadová studie
Dědečkova hospoda
Můj dědeček, který měl za prvé republiky hospodu na vesnici, nevěděl nic o marketingu a o kalkulaci cen. Ceny dělal takové, aby jeho hosté si je mohli dovolit, a snažil se jim dát co jim patřilo. Dědeček neměl sice hotelovku, ale měl zdravý selský rozum a tak si myslím, že tu hospodu vedl dobře.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/dedeckova_hospoda?usp=sharing
Dědečkova hospoda, /dedeckova_hospoda
Convenience
7. listopadu 2005
ipřípadová studie
Convenience
Již jsem se setkal i s tím, že si lidé stěžují jednak na všechny ty "fast food", neboli na restaurace rychlého občerstvení a dokonce i s tím že si stěžovali na všechny ty konventní potraviny a jídla se kterými se dnes již všude setkáváme. Mnozí vzpomínají na zlaté časy kdy se všechno dělalo od píky, anglicky "from the scratch". Pokud se ale týká studentů hostovky, tak se jim pokusím výhody a nevýhody těchto potravin a jídel popsat.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/convenience?usp=sharing
Convenience, /convenience
Usměvavé americké servírky
16. listopadu 2005
ipřípadová studieiAmerikaigastronomie
Usměvavé americké servírky
Krátce po sametové revoluci jsem v Evropě pracoval v zastoupení americké firmy Blodgett. Vozil jsem do Ameriky na několikadenní školení skupiny techniků z post-komunistických zemí, kteří měli servisovat naše zařízení. Pro všechny tyto techniky (partnery) to bylo zároveň první seznámení s Amerikou a s americkým pohostinstvím.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/americke_servirky?usp=sharing
Usměvavé americké servírky, /americke_servirky
Co se zaměstnanci, kteří kradou?
3. dubna 2008
ico-kdy-kdeipřípadová studie
Co se zaměstnanci, kteří kradou?
Jednou mi nepřišel do práce barman. Barmanství už mi tak nejde, a tak jsem zavolal kolegu, jestli by neměl někoho k dispozici. Řekl mi, že má k dispozici Jima, který je vynikající barman. Upozornil mě ale, že Jim občas něco ukradne z kasy, rád se napije, kouří podnikové cigarety, a že je navíc homosexuál.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kradeze_v_kuchyni?usp=sharing
Co se zaměstnanci, kteří kradou?, /kradeze_v_kuchyni
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera
4. listopadu 2005
ikdo-kdy-kdeipřípadová studie
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera
Ellsworth Statler je mnohými považován za největšího hoteliéra všech dob. Ze 13letého hotelového poslíčka se bez jakéhokoliv základního natožpak odborného vzdělání stal osobností amerického hotelového průmyslu a multimilionářem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ellsworth_statler?usp=sharing
Příběh hoteliéra Ellswortha M. Statlera, /ellsworth_statler
Oplachování prstů po jídle
25. července 2009
ico-kdy-kdeipřípadová studieiAmerika
Oplachování prstů po jídle
Fingerbowl je malá nádoba naplněná vodou (někdy i s kouskem citrónu), ve které si hosté oplachují prsty. Jde o jeden z odborných výrazů, který byl kdysi v pohostinství tak běžný, že se ho nikdo ani nesnažil přeložit do češtiny.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/fingerbowl?usp=sharing
Oplachování prstů po jídle, /fingerbowl
Restaurace zvaná diner
4. října 2007
ikoho se to týkáipřípadová studieiAmerika
Restaurace zvaná diner
Diner byly prefabrikované restaurace populární po celé Severní Americe a dokonce i v Kanadě. Restaurace byly sestaveny v dílně, a pak převezeny na zvolené místo.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/diner?usp=sharing
Restaurace zvaná diner, /diner
Ne až tak čínské koláčky štěstí
23. února 2008
igastronomieipřípadová studieiAmerikaičínská restaurace
Ne až tak čínské koláčky štěstí
Koláčky štěstí (anglicky fortune cookies) jsou křehké, duté pečivo vyrobené z mouky, cukru, másla, mléka a vanilky. Jsou v nich zapečené malé papírky s „čínskými moudrostmi“, předpověďmi a někdy i se šťastnými čísly.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kolacky_stesti?usp=sharing
Ne až tak čínské koláčky štěstí, /kolacky_stesti
Catering
22. května 2007
igastronomieipřípadová studieibanketicatering
Catering
Podle českých slovníků znamená anglické cater nakupovat, obstarávat potraviny, postarat se o jídlo nebo zábavu, uspokojovat, ukájet, hovět. Catering a banket tedy znamená pořádat banket.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/catering?usp=sharing
Catering, /catering
Dětské jídelní lístky
12. května 2006
ijídla a jídelní lístkyidětiipřípadová studie
Dětské jídelní lístky
Nepodceňujte inteligenci dětí. Některé děti, jako například moje vnoučata, chodí do restaurací možná častěji než někteří zaměstnanci v pohostinství. Byli byste překvapeni, jaké mají gastronomické znalosti.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/detske_listky?usp=sharing
Dětské jídelní lístky, /detske_listky
Psychlogie chutí a co jí lidé v zahraničí
14. července 2006
ietnické kuchyněichutěihistorkaipřípadová studieipsychologie
Psychlogie chutí a co jí lidé v zahraničí
Jídlo (strava) je z velké míry otázkou návyku a tradic založených na surovinových možnostech a na technické vyspělosti daného národa či etnické skupiny. Jídlo dříve nemělo vůbec nic společného s chutěmi a preferencemi. Ty přišly až později a začaly být omezovány a regulovány náboženskými přikázáními či zdravotními předpisy.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/co_chutna_cizincum?usp=sharing
Psychlogie chutí a co jí lidé v zahraničí, /co_chutna_cizincum