Michael Klíma na témaico-kdy-kdeipřípadová studie3. dubna 2008

Co se zaměstnanci, kteří kradou?

Jednou mi nepřišel do práce barman. Barmanství už mi tak nejde, a tak jsem zavolal kolegu, jestli by neměl někoho k dispozici. Řekl mi, že má k dispozici Jima, který je vynikající barman. Upozornil mě ale, že Jim občas něco ukradne z kasy, rád se napije, kouří podnikové cigarety, a že je navíc homosexuál.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/kradeze_v_kuchyni?usp=sharing

Já jsem mu za to poděkoval a řekl jsem mu, aby mi ho poslal tak jako tak. Když Jim přišel, tak jsem mu zcela na rovinu řekl: „Tak Jime, já o tobě všechno vím. Takže když tě nachytám s rukou v pokladně, tak ti ji useknu, když tě nachytám že piješ mé lihoviny, tak ti je někdy otrávím a když tě nachytám že kouříš má cigára, tak ti proříznu hrdlo. No a teď mi dej pusu a mazej za bar.“

Jak jste nejspíš poznali, tak jsem to napsal jen pro pobavení. Mohu ale posloužit pravdivou historkou.

Menší zlo – případová studie

Bylo to v Česku asi tak v roce 54. Byl jsem relativně mladým a nezkušeným soudruhem vedoucím jedné restaurace. Stalo se mi, že mi z ničeho nic dal šéfkuchař výpověď. Tudíž, tak jak se to tehdy dělalo, jsem zavolal do kádrového oddělení podnikového ředitelství s tím, aby mi poslali nového kuchaře.

Kádrovák mi zcela otevřeně řekl, že má jen jednu kuchařku. Ta je prý sice dobrá, ale nikdo ji nechce, protože krade.

Byl jsem tehdy sice ještě nezkušený, ale nebyl jsem naivní. Tak jsem mu na to řekl, aby mi ji poslal. Když kuchařka nastoupila, tak jsem jí řekl, že o ní všechno vím. Že vím, že je rozvedená a má doma asi 15letého hladového kluka. Řekl jsem jí také, že vím že krade, ale že vím, že kradou i ostatní zaměstnanci a že je na ní, aby tomu zabránila. Abych to ale zkrátil…

Velmi rychle jsem přišel na to, že kuchařka krade i u mě. Nebyl to ale „kšeft ve kšeftě“, jako je tomu ve většině případů. Kradla proto, aby uživila hladového kluka.

Musím se přiznat, že jsem dělal, jako že to nevidím. Bylo to také proto, že byla takový četník, že si už nikdo jiný nedovolil ukrást ani nudli. Zvolil jsem tedy menší zlo.

Boj mezi zaměstnanci a vedením

Pokud to nevíte, tak pohostinství je neustálý boj mezi vedením a zaměstnanci. Vedení je bohužel vždy v menšině. Nejhorší je, když se zaměstnanci proti vedení semknou.

Když krade jen kuchař, tak to ještě není tak zlé. Horší je, když se kuchař spolčí s číšníky. V mnoha podnicích je to „normální“ a není to považováno za šizení.

On to nikdo neříká moc nahlas, ale za socialismu se to řešilo tak, že se spolu se zaměstnanci scukl i soudruh vedoucí. Nedávno jsem s hrůzou zjistil, že takto v Česku postupují i někteří majitelé restaurací. Zřejmě jednají podle hesla „Když je nemůžeš přemoci, tak se s nimi spoj“, což je tedy nepředstavitelná chucpa.

Pokud se s vašimi zaměstnanci nechcete „šábovat“, tak vám nezbývá nic jiného než se s krádežemi smířit. Když tomu nemůžete zabránit, tak krádeže alespoň minimalizujte.

iJá mám sice na zadním hořáku již hodně dlouho úvahy o tom, jak se v pohostinství šidí a krade, a jak se tomu dá zabránit. Jejich zveřejnění ale odkládám, aby by se ti zlodějíčkové, kteří jsou zpravidla bystřejší než majitelé restaurací, ode mě nenaučili to, co ještě neumí.

Začlenění trestanců do společnosti

Z toho, co jsem zatím napsal, jste museli poznat, že proti některým „muklům“ či trestancům nic nemám. Plně souhlasím s tím, že všichni máme jakousi morální povinnost jim usnadnit návrat do společnosti. Co mi ale vadí je, že lidé považují pohostinství za jediné místo, kde by trestanci našli uplatnění.

iProč pro ně neudělat kurzy politické ekonomie, aby se po propuštění uchytili třeba i v politice?

v Americe, kterou nechci nikomu dávat za vzor, hodně lidí v kriminále vystuduje i práva, aby mohli dokázat svoji nevinu. Studiem pohostinství by ale nikdo neztrácel v kriminále čas, protože k tomu v Americe nemusí být člověk vyučený. What a country!

Podle neoficiálních údajů máme v Česku kolem 300 odborných škol a učilišť, ze kterých jen asi 10 % absolventů zůstane v oboru. Nehledě na to, kolik z nich je doopravdy dobrých.

Nu, a teď tu budeme mít další dvouletou školu „vybraných“ studentů, která se ale oproti těm druhým bude moci pochlubit stoprocentní docházkou. Nepředpokládám, že ti, kterým trest skončí dříve než za dva roky, si kvůli maturitě pobyt ve vězení prodlouží. V Česku je ale všechno možné.

Jak motivační a ušlechtilá myšlenka, a přitom tak jednoduchá, že mně až udivuje, že jsem s něčím takovým nepřišel já. Mám totiž známé, kteří mají kluka tak pitomého, že ho nechce přijmout ani žádná škola pohostinství. Dokonce i přesto, že některé školy berou úplně všechny.

Tomu klukovi tudíž nezbývá nic jiného než udělat nějakou lumpárnu, nechat se zavřít a udělat si školu v kriminálu. Doufám jen, že při přijímacích zkouškách nebude dána přednost těm, kteří jsou za katrem pro podvody a krádeže jenom proto, že tím mají k pohostinství větší predisposice. Doufám, že bude dána možnost i jednomu recidivistovi, o kterém vím, že je v zásadě poctivý a který je v tom lochu jen pro znásilňování.

Doufám také, že si tvůrci tohoto programu uvědomují, že za katrem nesmí být používány ostré předměty. Tudíž na kurzy vyřezávání melounů, což teď v Česku letí, mohou zapomenout.

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 3. dubna 2008
  • iDatum revize: 5. ledna 2020

Příbuzné články

Eighty six
28. září 2009
ico-kdy-kde
Eighty six
Pane Klímo, vy se vytahujete, že pokud se týká pohostinství, že máte odpověď na všechno a když ne, tak že si prostě něco vymyslíte. Proto bych rád věděl, jestli víte, co znamená to číslo „86“ o kterém se v jednom svém pořadu „Ano šéfe“ zmínil pan Pohlreich a řekl, že je to anglický výraz, který znamená, že když je něco, nebo někdo „na odstřel“ že se řekne „eighty six“.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/eighty_six?usp=sharing
Eighty six, /eighty_six
Tofu
7. května 2009
ico-kdy-kde
Tofu
Tofu, je jídlo které pochází z Číny a které ještě před několika málo lety bylo známé jen v Japonsku a ostatních asijských zemích, včetně Vietnamu, Koreje a Thajska, ale dnes si získává oblibu téměř po celém světě a dokonce i v České republice.
Tofu, /tofu
Kvásek
20. dubna 2009
ico-kdy-kde
Kvásek
Kvásek je zahušťovací prostředek z hladké mouky a malého množství vody nebo mléka který se dá velmi snadno a rychle připravit, a který má své výhody.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kvasek?usp=sharing
Kvásek, /kvasek
Výroba a použití balzamikového octa
20. dubna 2009
ico-kdy-kde
Výroba a použití balzamikového octa
Balzamikový ocet se dnes díky kreativitě kuchařů a díky tomu, že jeden kopíruje od druhého, stal nezbytným nejenom v Itálii nebo v italských restauracích, ale i v jiných dražších restauracích po celém světě. Italové používají balzamikový ocet již po celá staletí. Balzamikový ocet se dělí na červený a bílý.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/balzamikovy_ocet?usp=sharing
Výroba a použití balzamikového octa, /balzamikovy_ocet
Side Jobs
17. dubna 2009
ico-kdy-kde
Side Jobs
Side jobs, česky vedlejší práce, jsou v pohostinství práce spojené s výkonem hlavní činnosti některých zaměstnanců.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/side_jobs?usp=sharing
Side Jobs, /side_jobs
Suchá jíška
9. dubna 2009
ico-kdy-kde
Suchá jíška
Naučil jsem se suchou jíšku připravovat za druhé světové války, kdy tuk byl na potravinové lístky a relativně drahý. Musím se ale přiznat, že ji někdy používám ještě dnes protože je velice „convenient“. Může se případně i ochutit, prostě má mnoho výhod.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/sucha_jiska?usp=sharing
Suchá jíška, /sucha_jiska
Sweet and Sour
9. dubna 2009
ico-kdy-kde
Sweet and Sour
Česky sladko-kyselé, italsky agro dolce se vztahuje většinou k čínské kuchyni.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/sweet_and_sour?usp=sharing
Sweet and Sour, /sweet_and_sour
Chlazení studeným šokem
5. srpna 2008
ico-kdy-kde
Chlazení studeným šokem
Studený šok, je způsob rychlého zchlazení vařených nebo blanšírovaných surovin za účelem okamžitého přerušení procesu vaření, který probíhá v surovině i po jejím vyndání z vody. V angličtině se tomuto procesu říká cold schock, v němčině abschrecken.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/studeny_sok?usp=sharing
Chlazení studeným šokem, /studeny_sok
No Host Bar
17. července 2008
ico-kdy-kde
No Host Bar
Pokud neznáte jemné nuance angičtiny, tak byste si mohli myslet, že se jedná o bar, ve kterém není ani jeden host.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/no_host_bar?usp=sharing
No Host Bar, /no_host_bar
Open Bar
16. července 2008
ico-kdy-kde
Open Bar
V přesném překladu open bar znamená otevřený bar, ale jako studenti Hostovky byste měli znát jemné nuánce tohoto výrazu, abyste se eventuálně nedostali do trapné situace. Při společenkých akcích na které budete eventuálně pozvání to vzásadě znamená že všechny nápoje, v četně koktejlů, jsou zadarmo. Hosté (guests) takovou pozornost (convenience) velice ocení a hostitel (host) neboli ten kdo takovou společenkou funkci pořádá, nebo za ni platí, má pocit, že hosté jsou spokojení.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/open_bar?usp=sharing
Open Bar, /open_bar
Host Bar
16. července 2008
ico-kdy-kde
Host Bar
Host bar je anglický výraz používaný v pohostinství, zejména v cateringu, který vyjadřuje že při společenských funkcích jako jsou bankety, svatby, promoce, případně jiné oslavy, se za nápoje podávané na baru neplatí.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/host_bar?usp=sharing
Host Bar, /host_bar
Marbling
1. července 2008
ico-kdy-kde
Marbling
Stravovací zvyklosti se mění a popularita grilování se v České republice rozrostla do Grilmanie, avšak potřebná osvěta podle mně zaostává.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/marbling?usp=sharing
Marbling, /marbling
Mesquite
28. dubna 2008
ico-kdy-kde
Mesquite
V Americe bylo až donedávna oblíbené grilování steaků, ryb a langust na uhlí z různých aromatických dřev.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/mesquite?usp=sharing
Mesquite, /mesquite
Kuchařské knihy 2
5. srpna 2007
ico-kdy-kde
Kuchařské knihy 2
Nejlepší kuchařka na světě - je tu! Auguste Escoffier - Moje francouzská kuchyně.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kucharske_knihy_2?usp=sharing
Kuchařské knihy 2, /kucharske_knihy_2
Sotýrování
14. března 2007
ico-kdy-kde
Sotýrování
Sotýrování, anglicky sauté, od francouzského slovesa sauter, je kuchařský výraz (hantýrka) pro techniku rychlého přehazování potravin v pánvi nad intenzivním teplem, zpravidla otevřeným ohněm.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/sotyrovani?usp=sharing
Sotýrování, /sotyrovani
Kuchařské knihy
23. ledna 2007
ico-kdy-kde
Kuchařské knihy
Na stránkách www.labužník.cz se v těchto dnech rozvinula docela zajímavá diskuse vyprovokovaná Karmínkem který píše, že by ho zajímal názor jiných na množství kuchařek, a vyslovuje názor, že jich je až příliš mnoho a že jedno jak je ta kniha zaměřena.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kucharky?usp=sharing
Kuchařské knihy, /kucharky
Polotovary
29. listopadu 2006
ico-kdy-kde
Polotovary
Polotovar,také zvaný konvenientní nebo příhodný výrobek, je buď koupený nebo vlastní výroby který usnadňuje nebo urychluje práci v kuchyni. Rozdíl je v ceně a případně ve kvalitě, přičemž neznamená, že polotovar vlastní výroby je lacinější nebo lepší.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/polotovary?usp=sharing
Polotovary, /polotovary
Minutky
24. listopadu 2006
ico-kdy-kde
Minutky
À la minute je francouzský výraz pro jídla připravená na objednávku tak zvané minutky, německy Zur bestelung, anglicky To order.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/minutky?usp=sharing
Minutky, /minutky
Liquid smoke
9. července 2006
ico-kdy-kde
Liquid smoke
Na stránkách www.gastronews.cz se mně někdo zeptal co to je "liquid smoke". Nikdy by mě nenapadlo, že se na něco takového někdy někdo zeptá.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/liquid_smoke?usp=sharing
Liquid smoke, /liquid_smoke
Koncept jídelního emporia
2. listopadu 2005
ico-kdy-kde
Koncept jídelního emporia
Jídelní emporium (anglicky food floor nebo dokonce i gourmet floor) je seskupení několika restaurací, lépe řečeno jednotek rychlého občerstvení, s odlišným sortimentem jídel na jednom místě. Zpravidla se nachází v obchodním centru nebo supermarketu, ve kterém restaurace využívají jídelnu ve společném prostoru.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/jidelni_emporium?usp=sharing
Koncept jídelního emporia, /jidelni_emporium
Finger food
21. července 2005
ico-kdy-kde
Finger food
Výrazem finger foods se v Americe označují všechna jídla která se dají jíst rukou. Tudíž i jídla jako jsou smažená kuřata (Kentucky Fried Chicken), Fish and Chips, a nakonec téměř všechna jídla podávaná v provozovnách rychlého občerstvení typu fast food, jsou finger foods. Finger foods je například i náš párek, opečená klobása, párek v rohlíku, apod.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/finger_food_4?usp=sharing
Finger food, /finger_food_4
Ohřevná vana bain-marie
20. dubna 2009
ico-kdy-kdeiFrancie
Ohřevná vana bain-marie
Bain-marie je francouzské označení pro zařízení používané nejen ve vědě a technice, ale i v kuchyni. Zařízení se v kuchyni používá pro udržování teploty potravin na požadované teplotě pod bodem varu.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/bain_marie?usp=sharing
Ohřevná vana bain-marie, /bain_marie
Co se zaměstnanci, kteří kradou?
3. dubna 2008
ico-kdy-kdeipřípadová studie
Co se zaměstnanci, kteří kradou?
Jednou mi nepřišel do práce barman. Barmanství už mi tak nejde, a tak jsem zavolal kolegu, jestli by neměl někoho k dispozici. Řekl mi, že má k dispozici Jima, který je vynikající barman. Upozornil mě ale, že Jim občas něco ukradne z kasy, rád se napije, kouří podnikové cigarety, a že je navíc homosexuál.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kradeze_v_kuchyni?usp=sharing
Co se zaměstnanci, kteří kradou?, /kradeze_v_kuchyni
Bullshit a špatná mluva
5. ledna 2008
ico-kdy-kdeiAmerika
Bullshit a špatná mluva
BS je zkratka anglického výrazu bullshit, což je v Americe považováno za foul language neboli za špatnou mluvu. Ale setkáte se s ním téměř denně, a to ve všech společenských vrstvách.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/bullshit?usp=sharing
Bullshit a špatná mluva, /bullshit
Původ názvu pekáče GI pan
29. března 2007
ico-kdy-kdeiAmerika
Původ názvu pekáče GI pan
GI pan je označení speciálních pekáčů, dodnes používaných v amerických kuchyních. V samotné Americe ale jen velmi málo lidí zná původ tohoto názvu.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/gi_pan?usp=sharing
Původ názvu pekáče GI pan, /gi_pan
Omeleta s překvapením
26. června 2005
ico-kdy-kdeiomeleta
Omeleta s překvapením
Omeleta s překvapením (Alaska) je pojmenována podle jednoho ze států Ameriky. Francouzsky se nazývá omelette surrprise.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/alaska?usp=sharing
Omeleta s překvapením, /alaska
Oplachování prstů po jídle
25. července 2009
ico-kdy-kdeipřípadová studieiAmerika
Oplachování prstů po jídle
Fingerbowl je malá nádoba naplněná vodou (někdy i s kouskem citrónu), ve které si hosté oplachují prsty. Jde o jeden z odborných výrazů, který byl kdysi v pohostinství tak běžný, že se ho nikdo ani nesnažil přeložit do češtiny.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/fingerbowl?usp=sharing
Oplachování prstů po jídle, /fingerbowl
Bar za hotové neboli cash bar
16. července 2008
ico-kdy-kdeibariAmerika
Bar za hotové neboli cash bar
Cash bar, open bar , host bar nebo no host bar jsou slova, která většině běžných návštěvníku hotelů a restaurací nic neříkají. Cash bar v přesném překladu znamená „bar za hotové“. Je to výraz, se kterým se setkáte v pohostinství a v cateringu v anglicky mluvících zemích, zejména v Americe.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cash_bar?usp=sharing
Bar za hotové neboli cash bar, /cash_bar
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®
29. března 2008
ico-kdy-kdeijídla a jídelní lístkyipohostinství
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®
Cenotvorba je jedním z nejdůležitějších úkolu managementu kteréhokoliv provozu v oboru průmyslu pohostinství a cestovního ruchu. Na našich oborných a hotelových školách se cenotvorba nejspíše vyučuje. Podle mě se cenotvorba sice dá vyučovat, ale nedá se naučit.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cenotvorba?usp=sharing
Cenotvorba konceptu STEAKGRILL®, /cenotvorba
Označení výrobků ecoflower
22. října 2007
ico-kdy-kdeiekologieiEvropa
Označení výrobků ecoflower
Ecoflower by se dalo do češtiny přeložit jako „ekologická květina“. Označení má své logo, které vám má pomoci poznat ekologický výrobek nebo služby.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ecoflower?usp=sharing
Označení výrobků ecoflower, /ecoflower
Jednohubky pro pobavení huby
5. února 2006
ico-kdy-kdeijednohubkaipředkrm
Jednohubky pro pobavení huby
Jednohubky (francouzsky amuse-gueule, či také canapés) jsou malá, velice jednoduchá pikantní sousta, z masa, ryb, plodů moře, zeleniny a ovoce, podávaná také ke koktejlům. Jednohubky mohou být jak teplé, tak i studené. Zásadou je, že se dají jíst třeba i vestoje rukama.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/jednohubky?usp=sharing
Jednohubky pro pobavení huby, /jednohubky
Cestovní turistický průvodce neboli bedekr
27. listopadu 2005
ico-kdy-kdeiprůvodceikuchařské čepice
Cestovní turistický průvodce neboli bedekr
Bedekr je knižní cestovní turistický průvodce nebo cestopis. Bedekr je dalším důkazem, že se cestování neboli cestovní ruch nedá oddělit od pohostinství. Kdyby Bedekr neuváděl, kde se může člověk při svých cestách najíst, tak by asi dlouho nepřežil.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/bedekr?usp=sharing
Cestovní turistický průvodce neboli bedekr, /bedekr
Italská dochucovací omáčka aioli
13. dubna 2009
ico-kdy-kdeiomáčkaireceptiItálie
Italská dochucovací omáčka aioli
Aioli je italská dochucovací omáčka, se kterou se běžně setkáte na českých jídelních lístcích. Je také k dostání v obchodech. V italské rodině si ale každá hospodyně dělá omáčku aioli sama.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/aioli?usp=sharing
Italská dochucovací omáčka aioli, /aioli