Michael Klíma na téma gastronomieEvropa11. května 2008

Budoucnost evropské kuchyně

Evropa se může pochlubit hned několika dobrými kuchyněmi, které byly založeny na historii a tradicích zemí, ve kterých vznikly.

sharehttps://www.hostovka.cz/eurocuisine?usp=sharing Sdílet na facebooku

Dnešní (a díky Hostovce sofistikovaný) host má svoje představy o kvalitě a hodnotě jídel a nedá se již tak snadno opít rohlíkem. Evropská gastronomie, i když se o tom zatím nemluví, stojí před velkými změnami a mnohdy nebude stačit se změnám pouze přizpůsobit.

V EU vznikne úplně jiná kuchyně, která podle mě bude nejspíše nazývaná eurocuisine. Ta bude ovlivněná jídly a kuchařskými technikami všech členských států EU. Eurocuisine se bude vyznačovat novými jídly a novými jídelními lístky, které uspokojí očekávání a přání této nové klientely.

Příkladem euroquisine je jídelní lístek restaurace Steakgrill.

Tvorbou jídelních lístků a studiem etnických kuchyní se zabývám již několik let. Situaci, ve které se evropská gastronomie nachází jsem předvídal. Proto jsem již před několika lety pražskému nakladatelství Grada nabídl více než 200stránkový rukopis zvaný Tvorba jídelních lístků. Grada rukopis odmítla s vyjádřením českých „odborníků“, že je to moc dlouhé a že „česká gastronomie k něčemu takovému ještě nedorostla“.