Michael Klíma na téma gastronomie6. července 2008

Zdobení jídla

Ozdobě jídel se říká všelijak: ozdoba, garnýr, garnitura, anglicky garnish, francouzsky garniture apod. Ozdoby jsou výtvory kuchařů studené kuchyně (garde manager), kteří by neměli být zaměňováni se stylisty jídla (food stylists).

sharehttps://www.hostovka.cz/zdobeni?usp=sharing Sdílet na facebooku

Některé ozdoby těchto kuchařů jsou doslova uměleckými výtvory. Dnes se s tím ještě setkáme při kuchařských soutěžích, banketech nebo studených bufetech. Při běžném stravování se na zdobení téměř zapomnělo.

V některých etnických kuchyních, jako například v kuchyni japonské nebo čínské, není zdobení teplých jídel obvyklé. Tato jídla jsou totiž sama o sobě dost pestrá. Francouzští kuchaři si na vzhled a ozdobu jídel moc nepotrpí, protože tvrdí, že se nejvíce hodnotí chuť jídla.

Nicméně v české kuchyni jsou jídla teplé kuchyně (zejména minutky) zdobena, ale neříká se tomu ozdoba, ale obloha.