Michael Klíma na téma igastronomieiAmerika6. července 2008

Kuchařské umění zvané food styling

Food styling není vlastně vaření, ale patří mezi gastronomické výrazy které, zatím nemají český ekvivalent. Food stylist umí kombinovat kuchařské umění, vědu a triky při tvorbě fotografií pro kuchařské knihy či marketing jídel a při točení gastronomických scén ve filmech.

iZískat odkaz na článekhttps://www.hostovka.cz/food_styling?usp=sharingi Sdílet na Facebooku iNavrhnout úpravy článku

Některé gastronomické slovníky uvádí food styling v oddělení kuchyňské techniky, což je dosti nepřesné zařazení. V současné české gastronomii se s tímto výrazem setkáte často i jako hosté. Pokusím se vám, jako studentům Hostovky, význam tohoto výrazu vysvětlit. Bohužel to ale nemůže být v kostce.

Food styling má své zásady, triky a finty. Není to ale ani tak technika, jako spíše dovednost neboli umění, které předpokládá určité know-how. Možná se dá vyučovat, ale nedá se naučit. Buďto to ve vás je nebo na nějakou vážnou kariéru v oboru food styling můžete zapomenout.

Co znamená být dobrý food stylist

Není pochyb o tom, že by food stylist měl mít znalosti kuchařských technik, a že by měl něco vědět o potravinách. Vyučený kuchař to ale být nemusí. Food stylist se značně liší od takzvaného garde mangera .

Základní rozdíl mezi garde manger a food stylist je, že garde manger pracuje s jedlými surovinami a jeho výtvory musí být nejenom jedlé a atraktivní, ale i chutné. Kdežto food stylist pracuje mnohdy se surovinami, které jsou nepoživatelné.

Food stylist musí umět vytvořit jídlo, jehož vhled si získá uznání široké veřejnosti, a může si s tím hrát třeba i celý den. Food styling je relativně dobře placené zaměstnání a schopný food stylist si časem může vybudovat stabilní klientelu.

Dnes může v Americe schopný food stylist vydělat od $450 do $850 za den. Musím vás ale upozornit na to, že za celoživotní povolání to považovat nemůžete. Konkurence je veliká a dnů, kdy najdete uplatnění, moc nebude.

Spolupráce s fotografem

Food stylist nejčastěji pracuje s fotografem, který se na focení jídel specializuje. Ideálně by měl food stylist mít alespoň základní představu o dnešním stylu a technikách fotografování jídel.

Současné fotografie jídel jsou zaměřeny na jídlo samotné. Nejsou zaměřené na „zátiší“ nebo na nádobí, na kterém je jídlo prezentované, ledaže je to účel.

Problém v České republice je, že každý chce být mistrem ve všem. Dnešní fotograf, který se specializuje na fotografii jídel, by se měl zaměřit na potřebné techniky fotografování a food styling by měl přenechat. Obdobně by se food stylist neměl snažit nahrazovat profesionálního fotografa.