Michael Klíma na téma co-kdy-kde9. července 2006

Liquid smoke

Na stránkách www.gastronews.cz se mně někdo zeptal co to je "liquid smoke". Nikdy by mě nenapadlo, že se na něco takového někdy někdo zeptá.

sharehttps://www.hostovka.cz/liquid_smoke?usp=sharing Sdílet na facebooku

Liquid smoke je tekutý kouř, což je americký vynález tak jako například česnek bez zápachu a zápach bez česneku a jiné podobné umělé příchutě jejichž používání by v gastronomii mělo být trestné.

Stejně trestné by mělo být když někdo se o liquid smoke zmíní nebo ho dokonce použije ve svém receptu a přitom se nezmíní co to vlastně je.

Na stránkách www.gastronews.se jeden čtenář ohradil proti tomu, že používám anglické gastronomické výrazy což bych chtěl u této příležitosti upřesnit.

Ano, já používám anglické gastronomické výrazy a sice proto, že angličtina se v gastronomii používá čím dále tím častěji a dokonce častěji než francouzština. Pokud se ale týká mně, tak se můžete přesvědčit o tom, že používám i výrazy německé, francouzské, italské a dokonce i ruské a že jen málokdy opomenu napsat ekvivalent takového výrazu v češtině a ty ruské dokonce většinou napíši azbukou.

Liquid smoke je ale úplně jiné zvíře. Něco takového bych v mých receptech nikdy nepoužil. Liquid smoke se v Americe používá do tak zvaných "rádoby uzenin", neboli do masných výrobků které se neudí a dá se jim jen uzená vůně a chuť.

Ale budiž, to je při průmyslové výrobě, ale 99% lidí při domácí nebo restaurační přípravě jídel ten tekutý kouř neumí používat a takové výroby jsou pak spíše odporné než přitažlivé.