Michael Klíma na téma co-kdy-kdeomeleta26. června 2005

Omeleta s překvapením

Omeleta s překvapením (Alaska) je pojmenována podle jednoho ze států Ameriky. Francouzsky se nazývá omelette surrprise.

sharehttps://www.hostovka.cz/alaska?usp=sharing Sdílet na facebooku

Příprava omelety s překvapením:

  1. Na výklenek z piškotového těsta navršíme relativně tuhou zmrzlinu.
  2. Zmrzlinu pokryjeme konzervovaným ovocem a tuhým sněhem.
  3. Posléze tuto „omeletu“ zprudka opečeme dozlatova v horké troubě nebo ošlehneme plamenem.

Tato omeleta se většinou podávala při mimořádných příležitostech. Před podáváním se přelila dobře hořící lihovinou. Za potlesku stolovníků se zapálila a přinesla do ztemnělé místnosti, což je to překvapení.

Omeleta se urychleně naporcovala a podávala. Příprava tohoto moučníku byla relativně pracná, což se odrazilo v její ceně. Ta byla pro hostitele jistě také překvapením.

Je třeba zdůraznit, že se v žádném případě k přípravě omelety nepoužívá šlehačka. To nejenom z důvodu, že by se nedala přelít lihovinou a zapálit, ale také kvůli uchování omelety. Dnes se totiž omeleta může připravovat dopředu v zamražených individuálních porcích.