Michael Klíma na témaiAmerikaigastronomie16. listopadu 2005

Potřeby amerických turistů

U Američanů, kteří navštěvují Českou republiku, se mi moc nechce používat označení turista. Já vím, že nemám asi pravdu, ale turistu si představuji jako někoho s batohem na zádech, obutého do pohorek, který přespává ve stanu nebo v autě.

  • i
  • i
  • i
  • ihttps://www.hostovka.cz/americky_turista?usp=sharing

Prostě si jako turistu představuji někoho, kdo za málo peněz chce poznat velký kus světa. Neberte to ale tak, že tyto turisty znevažuji, právě naopak. Není na tom totiž nic špatného ani ponižujícího. Nakonec já jsem se tak také nacestoval spousty kilometrů. Takovýchto turistů bychom si měli vážit, jako každého jiného hosta.

Jak vypadá americký turista

Američané se ale od těchto turistů poněkud liší. Oni k nám totiž většinou nepřichází jako výše popsaní turisté. Pokud nedokáží přeplavat oceán, musí připlout buď zaoceánskou lodí nebo přiletět letadlem. To již samo o sobě představuje značný výdaj. Ale nejedná se jen o výdaje za dopravu.

Američané k nám také nemohou přijet jen tak na večeři a pak jít do opery, případně nakoupit jídlo pro psa a vrátit se domů. Musí přijet nejméně na čtrnáct dní nebo nejlépe na tři týdny. Na to mnozí musí obětovat více než dovolenou a spolu s cestovným, a hlavně s ušlým ziskem, je to celkově relativně drahý výlet.

iNelze se proto divit, že za své dolary chtějí dostat, když nic jiného, alespoň slušné zacházení. Tak jak Američany znám, tak je většina spokojená s málem. To je hlavně úsměv, dobré pivo nebo víno, přičemž některým postačí i naše minerálka. Je jim jedno, jestli víno číšník nalévá zleva nebo zprava, a jestli přitom má ruku za zády.

Zvyklosti z Ameriky

Doma Američan ví, že se může v kterékoliv restauraci s rychlým občerstvením najíst za 2 až 3 dolary, a že mu za tyto peníze v některé restauraci dají i neomezené množství soft drinků. Jediné, co ještě může očekávat je úsměv prodavačky, jednoduché ale absolutně čisté prostředí, včetně sociálních zařízení, a to je vše.

iTo ale už znáte z těch několika podniků rychlého občerstvení u nás. Těm vlastně vděčíme za to, že se několik našich mladých lidí již naučilo, jak jednat se zákazníkem.

Američan také ví, že když si připlatí takových 5 až 6 dolarů, tak mu v restauraci se stolovým zařízením a obsluhou nabídnou větší výběr jídel a nápojů. Obsluha, i když velice příjemná, bude o něco pomalejší. Jak zasedne ke stolu, tak mu přinesou kopec housek a másla (v ceně hlavního jídla), případně i nějaké crudités a zadarmo mu nalijí velkou sklenici vody s ledem.

Jakmile mu donesou jídlo, tak se ho donekonečna budou ptát, jak mu to chutná a jestli pro něj náhodou nemohou ještě něco udělat, jako například jestli nechce více pečiva nebo másla atd.

Jídlo bude dobré, bude ho více než dost, a tak si vlastně nemá nač stěžovat. Nicméně když odchází, tak se ho při placení manažer ještě pro jistotu zeptá, jestli bylo vše v pořádku a požádá ho, aby přišel zas.

No, a to samé ve své naivitě Američan očekává i u nás. Jedno ale vím, že není zase tak naivní, že by v naší restauraci očekával ty samé služby a kvalitu jídel, kterou dostane v Americe v těch typických dražších restauracích.

Americká naivita při návštěvě českých restaurací

Mnoho lidí u nás si myslí, že jsou Američané nároční. V zásadě je to ale jen díky jejich naivitě, ve které si myslí, že standard, na který jsou zvyklí doma, mohou očekávat i všude jinde.

Američanovi stačí, když se na něj obsluhující alespoň usměje. Američan také pochopí, že za půllitrovou láhev piva v předním hotelu musí zaplatit 100 korun (12 korun za pivo a 88 za to, že mu ho nalijí zprava).

Nepochopí ale, proč musí v některých restauracích platit za každou housku zvlášť, proč mu k ní nenabídnou alespoň máslo, proč není příloha již v ceně jídla a proč za ní musí platit zvlášť a proč polévka stojí polovinu ceny hlavního jídla.

Američan také nepochopí, proč jsou v poledne porce jídel a ceny stejné jako večer, a proč mu i v poledne strkají v restauracích pod nos mísu s předkrmy. Proč mu nabízí v poledne aperitiv (z nějakého důvodu Campari vždy jako první), když vlastně chce zůstat střízlivý, protože se po obědě ještě chystá užívat krásy naší země ve střízlivém stavu.

Američan rád poznává cizí etnická jídla, a ze slušnosti pochválí i naší svíčkovou, přestože to není jeho šálek čaje. Nepochopí ale, proč mu ji nutíme každý den, když vyrostl na steacích a na hamburgerech. Svíčkovou, mnohdy lepší než v Česku, může ochutnat téměř v každé české restauraci v Americe.

Američan také nepochopí proč s ním v České republice většina obsluhujících jedná jako s naivním milionářem, který právě vyskočil z filmu Dynasty nebo Dallas, a který neví co s penězi. Našinec prostě neví, že většina Američanů, mimo několika málo gangsterů, si musí své peníze tvrdě vydělat, a že o tunelování toho ještě moc nevědí.

Proto, pokud chcete vyloudit úsměv na Američanově tváři, tak se s ním moc nemalujte, usmějte se na něj a dejte mu, co mu patří. Zeptejte se ho, jak mu to chutná a uvidíte, že vám dá nakonec i slušný tuzér.

  • iAutor: Michael Klíma
  • iDatum vytvoření: 16. listopadu 2005
  • iDatum revize: 30. dubna 2020

Příbuzné články

Vzdělání v Americe
16. listopadu 2005
iAmerika
Vzdělání v Americe
Ti, kteří Američany obviňují z nevzdělanosti, nemají vůbec potuchy. Nejspíše nevědí, že je v Americe tisíce vynikajících univerzit, nehledě na informace, které jsou dnes Američanům dostupné zdarma.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/americke_vzdelani?usp=sharing
Vzdělání v Americe, /americke_vzdelani
Potřeby amerických turistů
16. listopadu 2005
iAmerikaigastronomie
Potřeby amerických turistů
U Američanů, kteří navštěvují Českou republiku, se mi moc nechce používat označení turista. Já vím, že nemám asi pravdu, ale turistu si představuji jako někoho s batohem na zádech, obutého do pohorek, který přespává ve stanu nebo v autě.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/americky_turista?usp=sharing
Potřeby amerických turistů, /americky_turista
Kuchařské umění zvané food styling
6. července 2008
igastronomieiAmerika
Kuchařské umění zvané food styling
Food styling není vlastně vaření, ale patří mezi gastronomické výrazy které, zatím nemají český ekvivalent. Food stylist umí kombinovat kuchařské umění, vědu a triky při tvorbě fotografií pro kuchařské knihy či marketing jídel a při točení gastronomických scén ve filmech.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/food_styling?usp=sharing
Kuchařské umění zvané food styling, /food_styling
Význam slova goodwill
25. dubna 2008
igastronomieiAmerika
Význam slova goodwill
Slovo goodwill znamená v překladu dobrá vůle. Goodwill má však mnoho dalších významů, které se v mnoha případech nedají přesně specifikovat.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/goodwill?usp=sharing
Význam slova goodwill, /goodwill
Bullshit a špatná mluva
5. ledna 2008
ico-kdy-kdeiAmerika
Bullshit a špatná mluva
BS je zkratka anglického výrazu bullshit, což je v Americe považováno za foul language neboli za špatnou mluvu. Ale setkáte se s ním téměř denně, a to ve všech společenských vrstvách.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/bullshit?usp=sharing
Bullshit a špatná mluva, /bullshit
Původ názvu pekáče GI pan
29. března 2007
ico-kdy-kdeiAmerika
Původ názvu pekáče GI pan
GI pan je označení speciálních pekáčů, dodnes používaných v amerických kuchyních. V samotné Americe ale jen velmi málo lidí zná původ tohoto názvu.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/gi_pan?usp=sharing
Původ názvu pekáče GI pan, /gi_pan
Ekonomie amerického pohostinství
16. listopadu 2005
igastronomieiAmerika
Ekonomie amerického pohostinství
Asi 29 % ze všech zaměstnanců v americkém pohostinství jsou nevyučení číšníci a servírky. Zaměstnanci v kuchyni (anglicky cooks) a kuchaři (anglicky chefs), kteří také nejsou většinou vyučení, tvoří 15 % z celku.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ekonomie_pohostinstvi?usp=sharing
Ekonomie amerického pohostinství, /ekonomie_pohostinstvi
Ambiance v gastronomii
5. dubna 2008
igastronomieiAmerikaiFrancie
Ambiance v gastronomii
Ambiance je francouzské slovo, které podle slovníku znamená okolí a ovzduší. V americkém pohostinství slovo ambiance ale spíše znamená celkový dojem z prostředí, zařízení a hudby. Ambiance ale také zahrnuje teplotu, dobrý pocit z jídla a pití, servisu a dobré nálady, neboli celkové uspokojení.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/ambiance?usp=sharing
Ambiance v gastronomii, /ambiance
Boarding house – ubytování v privátních domech
22. září 2006
iubytováníiAmerikaiAnglie
Boarding house – ubytování v privátních domech
Boarding house znamená ubytování v privátních domech. Někdy to je na delší dobu, dokonce i na několik let, něco podobného jako u nás podnájem.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/boarding_house?usp=sharing
Boarding house – ubytování v privátních domech, /boarding_house
Usměvavé americké servírky
16. listopadu 2005
ipřípadová studieiAmerikaigastronomie
Usměvavé americké servírky
Krátce po sametové revoluci jsem v Evropě pracoval v zastoupení americké firmy Blodgett. Vozil jsem do Ameriky na několikadenní školení skupiny techniků z post-komunistických zemí, kteří měli servisovat naše zařízení. Pro všechny tyto techniky (partnery) to bylo zároveň první seznámení s Amerikou a s americkým pohostinstvím.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/americke_servirky?usp=sharing
Usměvavé americké servírky, /americke_servirky
Jak se doopravdy chovají Američané u stolu
16. listopadu 2005
ijídla a jídelní lístkyiAmerikaietiketa
Jak se doopravdy chovají Američané u stolu
Evropané jsou natolik inteligentní, že vědí, že některé národy jedí hůlkami nebo jen lžící a rukama. Je tedy zajímavé, že se pozastavují nad tím, jak jedí Američané.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/jak_jedi_americane?usp=sharing
Jak se doopravdy chovají Američané u stolu, /jak_jedi_americane
Oplachování prstů po jídle
25. července 2009
ico-kdy-kdeipřípadová studieiAmerika
Oplachování prstů po jídle
Fingerbowl je malá nádoba naplněná vodou (někdy i s kouskem citrónu), ve které si hosté oplachují prsty. Jde o jeden z odborných výrazů, který byl kdysi v pohostinství tak běžný, že se ho nikdo ani nesnažil přeložit do češtiny.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/fingerbowl?usp=sharing
Oplachování prstů po jídle, /fingerbowl
Bar za hotové neboli cash bar
16. července 2008
ico-kdy-kdeibariAmerika
Bar za hotové neboli cash bar
Cash bar, open bar , host bar nebo no host bar jsou slova, která většině běžných návštěvníku hotelů a restaurací nic neříkají. Cash bar v přesném překladu znamená „bar za hotové“. Je to výraz, se kterým se setkáte v pohostinství a v cateringu v anglicky mluvících zemích, zejména v Americe.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/cash_bar?usp=sharing
Bar za hotové neboli cash bar, /cash_bar
Historie titulu garde manger
27. dubna 2008
igastronomieiFrancieiAmerika
Historie titulu garde manger
Garde manger býval velice respektovaný titul. Garde je francouzský výraz, který znamená hlídat, a manger jsou jídla nebo potraviny. Jedním z nejslavnějších nositelů tohoto titulu byl Marie-Antoine Carême.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/garde_manger?usp=sharing
Historie titulu garde manger, /garde_manger
Restaurace zvaná diner
4. října 2007
ikoho se to týkáipřípadová studieiAmerika
Restaurace zvaná diner
Diner byly prefabrikované restaurace populární po celé Severní Americe a dokonce i v Kanadě. Restaurace byly sestaveny v dílně, a pak převezeny na zvolené místo.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/diner?usp=sharing
Restaurace zvaná diner, /diner
Příběh restaurace Bakery
6. února 2007
irestaurace a servisihistorkaiAmerika
Příběh restaurace Bakery
Podle všech pouček o podnikání v pohostinství je jednou ze základních podmínek úspěšného provozování restaurace lokalita. Nicméně doslova učebnicovým příkladem, že atmosféra a ambiance je důležitější podmínkou při provozování restaurace než lokalita, byl můj velmi dobrý a milý přítel pan Louis Szathmary.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/bakery?usp=sharing
Příběh restaurace Bakery, /bakery
Ne až tak čínské koláčky štěstí
23. února 2008
igastronomieipřípadová studieiAmerikaičínská restaurace
Ne až tak čínské koláčky štěstí
Koláčky štěstí (anglicky fortune cookies) jsou křehké, duté pečivo vyrobené z mouky, cukru, másla, mléka a vanilky. Jsou v nich zapečené malé papírky s „čínskými moudrostmi“, předpověďmi a někdy i se šťastnými čísly.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/kolacky_stesti?usp=sharing
Ne až tak čínské koláčky štěstí, /kolacky_stesti
Cukroví marshmallows
12. února 2008
ijídla a jídelní lístkyicukrovíiAmerikairecept
Cukroví marshmallows
Marshmallows je cukroví, jenž pochází až ze starého Egypta. Dělalo z medového základu zahuštěného šťávou z kořene rostliny zvané proskurník lékařský (anglicky marsh mallow).
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/marshmallows?usp=sharing
Cukroví marshmallows, /marshmallows
Mexické jídlo fajitas
13. ledna 2008
ijídla a jídelní lístkyiMexikoiAmerikairecept
Mexické jídlo fajitas
Dnes je v Česku tolik mexických restaurací, že mexická jídla nejsou již nic nového. Nicméně někteří lidé by do mexické restaurace nešli jen proto, že se nechtějí ztrapnit neznalostí, jak mexické speciality jíst. Příkladem takového jídla je fajitas.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/fajitas?usp=sharing
Mexické jídlo fajitas, /fajitas
Důležitost etnických kuchyní
1. ledna 2007
ietnické kuchyněijídla a jídelní lístkyiAmerikaiČeská republika
Důležitost etnických kuchyní
Znalosti stravovacích zvyklostí zahraničních hostů a etnických skupin byla dříve přikládána velká váha. Ta dnes pomalu ale jistě ztrácí na své důležitosti.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/etnicke_kuchyne?usp=sharing
Důležitost etnických kuchyní, /etnicke_kuchyne
Flambování a jeho nevýhody
12. prosince 2005
igastronomieiFrancieiAmerikairecept
Flambování a jeho nevýhody
Pokud víte, co děláte, tak se dá flambovat v zásadě cokoliv. Oblíbené jsou hořící špízy a meče. To ani nevyžaduje velké odborné znalosti a je to spíše líbivá show.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/flambovani?usp=sharing
Flambování a jeho nevýhody, /flambovani
Husté polévky zvané chowdery
1. května 2008
ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiAmerika
Husté polévky zvané chowdery
Americký chowder je hutná, hustá a velice chutná polévka připravená ze všemožných potravin upravených většinou na mléčném nebo rajčatovém základu. Může to být například kukuřičný Corn Chowder, Manhattan, Boston nebo populární polévka z mušlí New England Clam Chowder.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/chowder?usp=sharing
Husté polévky zvané chowdery, /chowder
Americké pečené brambory a hranolky
7. září 2006
ijídla a jídelní lístkyibramboryireceptiAmerika
Americké pečené brambory a hranolky
V Evropě spotřeba brambor na osobu za poslední tři dekády klesá. V Americe jsou brambory ale stále hlavní přílohou jídel. Nebudu vám tady popisovat všechny způsoby úprav brambor, kterých je opravdu hodně. Hostovka není škola vaření, ale o tom, jak se brambory ve světě podávají, a jak by se měly jíst, byste měli něco vědět.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/americke_brambory?usp=sharing
Americké pečené brambory a hranolky, /americke_brambory
Bramborové lupínky neboli chipsy
29. července 2005
ijídla a jídelní lístkyibramboryiFrancieiAmerika
Bramborové lupínky neboli chipsy
Jako světová potravina jsou brambory na druhém místě hned za rýží. Upravují se asi mnoha různými způsoby. Jedna z nejpopulárnějších forem jsou brambory smažené ve formě hranolků nebo lupínků (chipsů).
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/chipsy?usp=sharing
Bramborové lupínky neboli chipsy, /chipsy
Původ a typy sendvičů
7. září 2006
ijídla a jídelní lístkyisendvičiAmerikaiFrancieiČeská republikaichlebíčkyirecept
Původ a typy sendvičů
Jedním z posláních Hostovky je připravit své studenty na jídla, se kterými se setkají při cestách do zahraničí. O rychlém občerstvení jsem něco málo již napsal. Obávám se ale, že jsem zapomněl na něco, co je Čechům velmi blízké – na sendviče. Ty se totiž normálně za rychlé občerstvení nepovažují.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/sendvice?usp=sharing
Původ a typy sendvičů, /sendvice
Barbecue
10. května 2009
irestaurace a servisigrilováníimasoiAmerikaiFrancie
Barbecue
Barbecue je vlastně grilování masa, které se potírá speciální omáčkou. Barbecue se dělí na suché brazilské barbecue a americké barbecue.
Barbecue, /bbq
Recept na vítězné chili
8. ledna 2008
ijídla a jídelní lístkyihistorkaireceptiAmerikaiMexiko
Recept na vítězné chili
Jako každoročně, probíhala v roce 1988 v Chicagu soutěž o nejlepší chili. Při podobných akcích nejde v Americe o medaile, jako spíše o zábavu. Zúčastnit se jich může kdokoli, ne jenom profesionální kuchaři. What a country!
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/chili?usp=sharing
Recept na vítězné chili, /chili
Druhy polévek
1. května 2008
ijídla a jídelní lístkyipolévkyireceptiAmerikaiRuskoiČínaiJaponskoiMongolskoiFrancieiBulharsko
Druhy polévek
Téměř všechny etnické kuchyně mají skupinu jídel, která se dá nazvat jako polévky. Pokusím se zde zmínit alespoň několik nejpopulárnějších z nich předem se a omlouvám, jestli jsem některou opomenul.
  • Přečíst
  • i
  • i
  • i https://www.hostovka.cz/druhy_polevek?usp=sharing
Druhy polévek, /druhy_polevek