Michael Klíma na téma igastronomieiAmerikaiFrancie5. dubna 2008

Ambiance v gastronomii

Ambiance je francouzské slovo, které podle slovníku znamená okolí a ovzduší. V americkém pohostinství slovo ambiance ale spíše znamená celkový dojem z prostředí, zařízení a hudby. Ambiance ale také zahrnuje teplotu, dobrý pocit z jídla a pití, servisu a dobré nálady, neboli celkové uspokojení.

iZískat odkaz na článekhttps://www.hostovka.cz/ambiance?usp=sharingi Sdílet na Facebooku iNavrhnout úpravy článku

Ambiance se nedá přesně specifikovat a nedá se vyjádřit ani penězi o čemž svědčí článek o restauraci Bakery. Článek by si měli přečíst všichni naši „odborníci“, kteří většinou zkrachují proto, že jednak nemají to správné know-how, ale hlavně proto, že si pletou „luxus“ s ambiance.

Ambiance jsou ale i jiná specifika, jako je například ojedinělý koncept, ojedinělá jídla případně i jméno a popularita šéfkuchaře apod. Do toho do všeho musí daný podnik investovat čas, mimořádné úsilí a peníze a to se samozřejmě projeví i v cenách.

I když jsou dnešní návštěvníci restaurací daleko sofistikovanějšími hosty, než byli před Sametovou revolucí, tak se přesto najdou i tací, kteří omylem vejdou do nestandardní restaurace a domáhají se jídel, na které jsou zvyklí a které třeba i znají. Pokud taková jídla restaurace nemá, tak se jejich neuspokojení obrátí v nepodložené stížnosti či pomluvy.

Jak dnes již víte, tak se jak na těchto stránkách, tak i v jiných mediích snažím české hosty poučit v tom, co mohou v jednotlivých typech pohostinských provozů očekávat a co jim za jejich peníze patří. Bohužel to chce ale čas.