Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkypolévkyrecept1. května 2008

Ruská polévka boršč

Boršč je ruská polévka, která je považovaná za jednu z nejlepších polévek na světě. Díky tomu existuje i několik verzí polévky. Tradiční boršč je připravován z červené řepy, která se vaří v silném masitém vývaru s cibulí a se zelím, okořeněná pepřem a kmínem.

sharehttps://www.hostovka.cz/borsc?usp=sharing Sdílet na facebooku

Boršč může být s masem nebo bezmasý a podává se jak teplý, tak i studený. Na každou porci nebo vedle, se podává hustá ruská kyselá smetana.

Po sametové revoluci někteří Češi vyhazovali vše, co mělo něco společného s Ruskem, lépe řečeno se Sovětským svazem, tedy i všechny rusky psané kuchařky. Osobně jsem kuchařky nevyhodil, protože si myslím, že gastronomie nemá hranice a ani by neměla být ovlivňována politikou.

Všechny následující recepty na boršč jsou psané na 4 až 5 porcí.

Moskevský boršč

Potřebné suroviny:

  • 20 dkg hovězího masa,
  • 12 dkg šunky,
  • 10 dkg párků,
  • 40 dkg kostí,
  • 20 dkg červené řepy,
  • 3 lžíce másla,
  • 20 dkg hlávkového zelí,
  • 1 mrkev,
  • 1 cibule,
  • 3 lžíce rajčatového protlaku,
  • 1 lžíce světlé jíšky,
  • 4 lžíce kysané smetany,
  • 1 lžíce cukru a octa,
  • sůl,
  • 1 bobkový list,
  • 3 celé pepře.

Postup přípravy:

  1. Kosti a maso vložíme do studené vody a vaříme do změknutí masa.
  2. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme ji na polovinu dávky másla s podlijeme troškou vývaru. Přidáme rajčatový protlak a ocet (pro zachování barvy červené řepy) a zakryté dusíme napřed na prudkém a později na mírném ohni doměkka.
  3. Potom nakrájíme mrkev na nudličky, cibuli na plátky a zpěníme na zbytku másla. Zalijeme troškou vývaru a krátce podusíme.
  4. Po malé chvíli dolijeme vývar, přidáme bobkový list, pepř, sůl, cukr a přivedeme do varu.
  5. Přidáme na nudličky nakrájené zelí, zahustíme světlou jíškou a vaříme asi 20 minut.
  6. Před dokončením vložíme na větší kousky nakrájené vařené maso, na plátky nakrájenou šunku a párky a připravenou dušenou řepu.
  7. Kyselou smetanu podáváme zvlášť.

Ukrajinský boršč

Potřebné suroviny:

  • 30 dkg hovězího masa,
  • 20 dkg červené řepy,
  • 20 dkg hlávkového zelí,
  • 25 dkg oloupaných brambor,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel nebo kousek celeru,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce sádla,
  • 5 dkg slaniny,
  • 3 lžíce rajčatového protlaku,
  • 1 lžíce světlé jíšky,
  • lžíce kysané smetany,
  • 1 lžíce octa,
  • sůl,
  • 1 bobkový list,
  • 3/4 celé pepře,
  • petrželka.

Postup přípravy:

  1. Maso vložíme do studené vody a vaříme do studené vody a vaříme do změknutí.
  2. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme ji na polovinu dávky sádla a podlijeme troškou vývaru. Přidáme rajčatový protlak, ocet a dusíme tak jako při přípravě boršče moskevského.
  3. Stejně připravíme a podusíme zeleninu s cibulí.
  4. Přidáme na nudličky nakrájené zelí a brambory spolu s vývarem, bobkovým listem, pepřem, solí a cukrem a vaříme s jíškou asi 20 minut (pozor, aby se brambory nerozvařily).
  5. Před dokončením přidáme na kousky nakrájenou slaninu, osmaženou na pánvičce s utřeným česnekem.
  6. Kysanou smetanu a sekanou petrželovou nať vkládáme přímo na talíř.

Sibiřský boršč

Potřebné suroviny:

  • 20 dkg červené řepy,
  • 5 dkg másla,
  • 3 lžíce rajčatového protlaku,
  • 1 lžíce octa,
  • 5 dkg vařených fazolí,1 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 1 bobkový list,
  • 2 stroužky česneku,
  • špetka cukru,
  • sůl,
  • 1 lžíce světlé jíšky,
  • 5 dkg šunky,
  • 4 lžíce smetany,
  • 1,5 l vývaru.

Suroviny na knedlíčky:

  • 5 dkg hovězího masa,
  • 5 dkg vepřového masa,
  • 1 cibule,
  • 1 vejce,
  • voda,
  • mletý pepř,
  • sůl. Postup přípravy:
  1. Nejdříve si připravíme knedlíčky. Hovězí a vepřové maso umeleme na masovém strojku s cibulí, smícháme s vejcem, osolíme, opepříme a tvoříme knedlíčky velkosti vlašských ořechů, které povaříme 10 minut ve vroucí vodě a dáme stranou.
  2. Potom očistíme červenou řepu, nakrájíme ji na nudličky a dáme ji na polovinu dávky rozpáleného másla. Přidáme rajčatový protlak a ocet, podlijeme vývarem a dusíme zakryté do měkka.
  3. Na zbytku rozpuštěného másla osmahneme na nudličky nakrájenou mrkev a cibuli, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, sůl, cukr a vaříme 10 minut.
  4. Pak přidáme vařené fazole a třený česnek, zahustíme světlou jíškou a dalších 15 minut povaříme.
  5. Nakonec vložíme do polévky připravené knedlíčky, podušenou řepu, na plátky nakrájenou šunku a krátce povaříme.
  6. Smetanu podáváme zvlášť.