Michael Klíma na téma jídla a jídelní lístkybramboryFrancie10. května 2009

Pařížské Anna brambory

Anna brambory, francouzsky Pommes Anna, anglicky Anna potatoes, jsou podle mnohých údajně výtvor pana Dugléré, kuchaře ve známé restauraci Café Anglaise na ulici Lafitte v Paříži.

sharehttps://www.hostovka.cz/anna_brambory?usp=sharing Sdílet na facebooku

Mnoho slavných žen jménem Anna bylo určitě poctěno vědomím, že brambory byly pojmenovány po nich. Málokterá ale věděla, že Dugléré brambory pojmenoval po populární francouzské prostitutce Anna Deslions.

  1. Stejně velké oloupané brambory nakrájíme na plátky a dáme odškrobit do studené vody.
  2. Po několika okamžicích jednotlivé plátky, jeden po druhém namočíme do rozpuštěného másla a šindelovitě, zpravidla ve čtyřech řadách, je pokládáme do mělkých gastronádob.
  3. Následně brambory dozlatova upečeme v horké troubě.

Anna brambory si získaly větší popularitu než měla Anna Deslions. Její popularita zanikla díky popularitě mnohých dalších kolegyň, ale brambory pojmenované podle ní se ještě dodnes objevují na jídelních lístcích mnoha mezinárodních restauracích. Díky jejich oblibě se připravují i pro bankety nebo jiné společenské akce.