Ruská polévka boršč
Boršč je ruská polévka, která je považovaná za jednu z nejlepších polévek na světě. Díky tomu existuje i několik verzí polévky. Tradiční boršč je připravován z červené řepy, která se vaří v silném masitém vývaru s cibulí a se zelím, okořeněná pepřem a kmínem.
Boršč může být s masem nebo bezmasý a podává se jak teplý, tak i studený. Na každou porci nebo vedle, se podává hustá ruská kyselá smetana.
Po sametové revoluci někteří Češi vyhazovali vše, co mělo něco společného s Ruskem, lépe řečeno se Sovětským svazem, tedy i všechny rusky psané kuchařky. Osobně jsem kuchařky nevyhodil, protože si myslím, že gastronomie nemá hranice a ani by neměla být ovlivňována politikou.
Všechny následující recepty na boršč jsou psané na 4 až 5 porcí.
Moskevský boršč
Potřebné suroviny:
- 20 dkg hovězího masa,
- 12 dkg šunky,
- 10 dkg párků,
- 40 dkg kostí,
- 20 dkg červené řepy,
- 3 lžíce másla,
- 20 dkg hlávkového zelí,
- 1 mrkev,
- 1 cibule,
- 3 lžíce rajčatového protlaku,
- 1 lžíce světlé jíšky,
- 4 lžíce kysané smetany,
- 1 lžíce cukru a octa,
- sůl,
- 1 bobkový list,
- 3 celé pepře.
Postup přípravy:
- Kosti a maso vložíme do studené vody a vaříme do změknutí masa.
- Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme ji na polovinu dávky másla s podlijeme troškou vývaru. Přidáme rajčatový protlak a ocet (pro zachování barvy červené řepy) a zakryté dusíme napřed na prudkém a později na mírném ohni doměkka.
- Potom nakrájíme mrkev na nudličky, cibuli na plátky a zpěníme na zbytku másla. Zalijeme troškou vývaru a krátce podusíme.
- Po malé chvíli dolijeme vývar, přidáme bobkový list, pepř, sůl, cukr a přivedeme do varu.
- Přidáme na nudličky nakrájené zelí, zahustíme světlou jíškou a vaříme asi 20 minut.
- Před dokončením vložíme na větší kousky nakrájené vařené maso, na plátky nakrájenou šunku a párky a připravenou dušenou řepu.
- Kyselou smetanu podáváme zvlášť.
Ukrajinský boršč
Potřebné suroviny:
- 30 dkg hovězího masa,
- 20 dkg červené řepy,
- 20 dkg hlávkového zelí,
- 25 dkg oloupaných brambor,
- 1 mrkev,
- 1 petržel nebo kousek celeru,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce sádla,
- 5 dkg slaniny,
- 3 lžíce rajčatového protlaku,
- 1 lžíce světlé jíšky,
- lžíce kysané smetany,
- 1 lžíce octa,
- sůl,
- 1 bobkový list,
- 3/4 celé pepře,
- petrželka.
Postup přípravy:
- Maso vložíme do studené vody a vaříme do studené vody a vaříme do změknutí.
- Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme ji na polovinu dávky sádla a podlijeme troškou vývaru. Přidáme rajčatový protlak, ocet a dusíme tak jako při přípravě boršče moskevského.
- Stejně připravíme a podusíme zeleninu s cibulí.
- Přidáme na nudličky nakrájené zelí a brambory spolu s vývarem, bobkovým listem, pepřem, solí a cukrem a vaříme s jíškou asi 20 minut (pozor, aby se brambory nerozvařily).
- Před dokončením přidáme na kousky nakrájenou slaninu, osmaženou na pánvičce s utřeným česnekem.
- Kysanou smetanu a sekanou petrželovou nať vkládáme přímo na talíř.
Sibiřský boršč
Potřebné suroviny:
- 20 dkg červené řepy,
- 5 dkg másla,
- 3 lžíce rajčatového protlaku,
- 1 lžíce octa,
- 5 dkg vařených fazolí,1 cibule,
- 1 mrkev,
- 1 bobkový list,
- 2 stroužky česneku,
- špetka cukru,
- sůl,
- 1 lžíce světlé jíšky,
- 5 dkg šunky,
- 4 lžíce smetany,
- 1,5 l vývaru.
Suroviny na knedlíčky:
- 5 dkg hovězího masa,
- 5 dkg vepřového masa,
- 1 cibule,
- 1 vejce,
- voda,
- mletý pepř,
- sůl. Postup přípravy:
- Nejdříve si připravíme knedlíčky. Hovězí a vepřové maso umeleme na masovém strojku s cibulí, smícháme s vejcem, osolíme, opepříme a tvoříme knedlíčky velkosti vlašských ořechů, které povaříme 10 minut ve vroucí vodě a dáme stranou.
- Potom očistíme červenou řepu, nakrájíme ji na nudličky a dáme ji na polovinu dávky rozpáleného másla. Přidáme rajčatový protlak a ocet, podlijeme vývarem a dusíme zakryté do měkka.
- Na zbytku rozpuštěného másla osmahneme na nudličky nakrájenou mrkev a cibuli, zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, sůl, cukr a vaříme 10 minut.
- Pak přidáme vařené fazole a třený česnek, zahustíme světlou jíškou a dalších 15 minut povaříme.
- Nakonec vložíme do polévky připravené knedlíčky, podušenou řepu, na plátky nakrájenou šunku a krátce povaříme.
- Smetanu podáváme zvlášť.
- Autor: Michael Klíma
- Datum vytvoření: 1. května 2008
- Datum revize: 16. října 2019
- Zobrazit článek na původním webu Hostovky
- Navrhnout úpravy článku